Rijkswaterstaat Terneuzen

Terneuzen

Project omschrijving

In 2008 heeft NIBA Consultants de opdracht van RWS verkregen om de regelinstallatie van het kantoor RWS Buitenkade te Terneuzen te renoveren.Het project RWS kantoor Terneuzen is in 1998 gerealiseerd met als doel om een zo duurzaam en energiezuinig kantoorpand te realiseren.

Voor de warmteopwekking in het gebouw is in 1998 een warmtepomp geïnstalleerd die via de condensor de warmte afstaat aan het gebouw en de restkoude via een open TSA afvoert aan het kanaal. Het hele gebouw is voorzien van vloer en wandverwarming zodat met een lage CV temperatuur het gehele stookseizoen en pand voldoende kan worden verwarmd. Iedere ruimte is voorzien van een individuele ruimteregelingen met een bediening +/- per ruimte zodat gebruikers per ruimte een eigen temperatuur kunnen bepalen.

Gelijktijdig met de regeltechnische renovatie in 2008 is de verdamperzijde van de warmtepomp aangepast. De open TSA die veel problemen gaf en een slecht rendement bleek te hebben is vervangen voor een gesloten opstelling gevuld met glycol de toegepaste TSA heeft een beter rendement dan de open bak.

De installaties binnen dit unieke duurzame gebouw bestaat niet alleen uit een warmtepomp maar naast de warmtepomp zijn de volgende installaties aanwezig:

  • PV cellen op het dak voor eigen energie opwekking
  • Zonnecollectoren op het dak voor opwekking warm gebruikswater
  • Grijswater opvang filtersysteem via zuivering moeras voor spoelwater toiletten
  • Zonwering gerealiseerd met een zogenaamde parachute een doek wat via een ingenieus systeem onder commando van de weermast via het GBS kan worden in en uit gevouwen.
  • atuurlijke ventilatie via alusta roosters en schoorsteen in atrium.
  • Warmtepomp installatie met koudeafweer via TSA in kanaal.
  • Alle verbruiksmeten zijn getrend en via de energiespiegel in atrium kunnen bewoners besparingen uitlezen.
  • Lage tempratuur vloer- en wandverwarming opgewekt met warmtepomp.

Alle installatie delen worden geregeld, gestuurd en gemonitoort via een centraal opgesteld GBS, via afstandsbeheer worden storingen aan NIBA uitgebeld en kan NIBA op afstand inloggen en bedienen en beheren. Eerste lijns service gaat altijd eerst op afstand kunnen we niet op afstand oplossen dan gaan we ter plaatsen het probleem servicen.

Niba heeft de nieuwe regelinstallatie gerealiseerd met een WEB based ddc onderstation die de gehele installatie regelt en stuurt en monitoort. Via een centraal opgesteld Workstation opgesteld in de technische ruimte kan de installatie ter plaatsen worden beheerd. Via het web is afstandbeheer gerealiseerd. NIBA is zo in staat om heel flexibel waarvan dan ook in te loggen in het systeem en zodoende bedienen en beheren op afstand. Dit is een grote toegevoegde waarde voor de gebruiker de kennis van de installatie is zodoende niet meer nodig binnen het pand maar wordt op afstand geleverd. Eerste lijns service gaat altijd eerst op afstand kunnen we niet op afstand oplossen dan gaan we ter plaatsen het probleem oplossen.

Het project is in 2010 opgeleverd vanaf de oplevering heeft NIBA de aanvullende opdracht voor het regeltechnische onderhoud met het complete afstandsbeheer en begeleiding.

NIBA Consultants heeft met veel plezier deze opdracht uitgevoerd en zo bijgedragen aan het realiseren van een duurzame, energiezuinige en comfortabele gebouw installatie.

Project details

  • Klant RWS Terneuzen
  • Tags Overheid
Terug naar boven